انواع نمایشگرهای موبایل
انواع نمایشگرهای موبایل گویا بر زندگی ما تسلط دارند و ما بیشتر بدان ها نگاه می اندازیم. در میانه های صفحه نمایشگر موبایل، تلویزیون، رایانه و حتی یخچال، احتمالاً برای بسیاری از جهات زندگی خود به نگاه انداختن به صفحات نمایش متکی می باشیم. ولی این نمایشگرها به عبارتی می توانند به شیوه های گوناگونی طراحی و ساخته شوند و انواع متنوع صفحات نمایش مزایا و معایب منحصر به فردی دارند.
انواع صفحات نمایش دارای اسامی گوناگونی هستند و امکان دارد کمی گیج کننده به نظر رسد. ما در این مطلب از خود به گونه ای خلاصه وار انواع نمایشگرهای موبایل را به شما معرفی خواهیم کرد. لطفاً با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
صفحه نمایشگرهای LCD
هم اکنون متداول ترین گونه نمایشگرها در میان انواع نمایشگرهای موبایل، LCD و یا همان نمایشگر کریستال مایع می باشد. اِلسیدی ها اساساً از یک لایه محلول کریستالی نازک بهره گیری می نماید که مابین دو صفحه شیشه ای پلاریزه واقع شده است.
شبکه ای متشکل از میلیون ها عدد ترانزیستور، انرژی کریستال ها را تأمین خواهد کرد و منجر به باز و بسته گردیدن آن ها می گردد و در پایان نوری را که می تواند از لایه پلاریزه عبور نماید، فیلتر خواهد کرد تا یک تصویر ایجاد نماید. LCDها می توانند به حالت پیکسلی اجازه گذر و یا مسدود نمودن نور را بدهند. هنگامی که شما میلیون ها پیکسل را دارید، خواهید توانست یک تصویر نسبتاً دقیق را رقم بزنید.
البته امکان دارد که شما متعجب شوید، چگونه انواع نمایشگرهای موبایل می توانند رنگ ها را تولید کنند؟ این کار توسط تقسیم هر پیکسل به سه زیر پیکسل صورت می پذیرد. یک قسمت کنترل مجزا می باشد و هر زیر پیکسل یک فیلتر رنگ قرمز، رنگ آبی و سبز دارد و ترکیب این رنگ ها می تواند به گونه ای مؤثر هر رنگی را ایجاد بنماید. یک جزئی نهایی برای تکنولوژی LCDها وجود دارد و آن نور پس زمینه خواهد بود. نور پس زمینه نوری را تأمین خواهد کرد که در پایان فیلتر می گردد تا یک تصویر ایجاد گردد.
صفحه نمایشگرهای IPS
نمایشگرهای IPS قسمی از خانواده تکنولوژی LCD است. این نوع از نمایشگرها از کریستال مایع که به موازات همدیگر قرار گرفته اند، به منظور تولید رنگ های غنی بهره می گیرند. پانل IPS با تغییر الگوهای کریستال مایع معرفی می شوند. توانایی کریستال مایع به منظور جابهجایی افقی، زاویه دید بهتری را ایجاد خواهد کرد. مانیتور IPS همچنان تکنولوژی انتخابی برای کاربرانی می باشند که خواهان دقّت و ثبات رنگ هستند. زمانی صحبت از کارکرد رنگ و زاویه دید فوق العاده می گردد نمایشگرهای IPS واقعاً منحصر به فرد هستند.
صفحه نمایشگرهای TFT
پنل LCD نخستین از تکنولوژی ماتریس غیرفعال بهره گیری می کردند و به علّت تصاویر تار مورد انتقاد واقع شدند. علّت این مسئله این است که تغییرات سریع تصویر به کریستال مایع به منظور تغییر سریع فاز نیازمند هستند و تکنولوژی ماتریس غیرفعال از منظر سرعت تغییر فاز کریستال مایع محدود بود. نهایتاً فناوری ماتریس فعال گردید و ترانزیستور ها برای کمک به کریستال مایع به منظور حفظ بار خود و تغییر فاز سریع تر مورد بهره گیری واقع شدند.
تفاوت نمایشگر TFT و IPS
- از آن سوی که نمایشگرهای IPS نسخه بهبود یافته نمایشگر TFT است، زاویه دید نمایشگر IPS بسیار وسیع تر می باشد. زمانی TFT را با IPS مقایسه می نمایید، یک امتیاز مثبت به نفع IPS می باشد. با صفحه نمایش TFT شما نمی توانید یک تصویر را از زوایای گوناگون بدون روبهروی با هاله و تاری یا بخش خاکستری که برای دید شما مشکل رقم می زند، تماشا نمایید.
- نمایشگرهای IPS از کنتراست بالاتری برخوردار هستند.
- صفحه نمایشگرهای IPS حدوداً ۰.۳ میلی ثانیه زمان پاسخگویی خواهند داشت. حال آن که صفحه نمایشگر TFT حدوداً ده میلی ثانیه پاسخ خواهند داد. این امر منجر خواهد شد این قبیل از صفحه نمایشگر برای بازی به صورت ضعیف عمل نماید.
- هزینه تولید صفحه نمایشگر TFT ارزان قیمت تر از IPS است و بازده تولید بهتری را به نسبت IPS دارد.
صفحه نمایشگرهای LED
LED کوتاه شده عبارت Light-Emitting Diode است و اساساً با گذر جریان از یک ماده نیمه هادی کار خود را انجام می دهد. برای هدف این مطلب از ما، واقعاً اهمیت ندارد که LEDها چگونه کار خود را انجام می دهند، تنها این که آن ها نور را تولید می نمایند. LEDها منبع نور روشن تری را عرضه می کنند در حالی که انرژی بسیار کمتری مصرف می نمایند. آن ها علاوه بر رنگ RGB سنتی، قدرت تولید رنگ سفید را هم دارند.
به عبارتی از نوع پنل مورد استفاده در مانیتور HDR می باشند. حال انواع مختلفی از اِلاِیدی ها وجود دارد و انواع متنوع آن ها تا حد بسیاری به تعداد LEDها و مکان واقع شدن آن ها بستگی دارد.
صفحه نمایشگرهای OLED
نمایشگر OLED در بسیاری از دستگاه های رده بالا، یافت می شود. ولی امکان دارد در آینده نزدیک با نمایشگرهای میکرو LED به برخی از چالش ها کشیده شود. این نوع از صفحه نمایشگرها لایه پلاریزه ندارند. در عوض، هنگامی که ولتاژ اعمال می گردد، هر زیر پیکسل در یک صفحه نمایش OLED روشن می گردد. هر زیر پیکسل دربرگیرنده یک مولکول متفاوت می باشد که واکنش های متفاوتی به ولتاژ اعمال گردیده نشان خواهد داد.
نهایتاً رنگ های گوناگونی تولید می گردد. امکان دارد متوجه شده باشید که بیان داشتیم زیر پیکسل ها با اعمال ولتاژ روشن می گردند و درست می باشد. این یعنی در نمایشگرهای OLED نیازی به نور پس زمینه نخواهد بود. به هنگامی که تصویر سیاه می باشد، ولتاژ را نمی توان به پیکسل اعمال نمود که منجر به ایجاد سطوح سیاه حقیقی می گردد.
صفحه نمایشگرهای AMOLED
حال آن که نمایشگرهای آمولد نسخه توسعه یافته نمایشگر OLED می باشد. AMOLED کوتاه شده عبارت Active Matrix Organic Light Emitting Diode است. طی این موارد پیکسل های OLED با یک لایه TFT ادغام می گردد و یک ماتریس و یا شبکه ایجاد خواهند کرد. هر پیکسل به واسطه ی دو ترانزیستور هدایت می گردد. یکی به منظور روشن و یا خاموش نمودن و دیگری به منظور مدیریت جریان ثابت وارد گردیدن به پیکسل. آمولد در مصرف انرژی بسیار کم و روشنایی بالا برتری دارد و آن ها را در راستای نمایش ویدیو مطلوب می نماید.
صفحه نمایشگرهای SUPER AMOLED
سوپر آمولد بهترین جانشین برای صفحه نمایشگر آمولد خواهد بود. چرا که رنگ ها واضح تر می باشند. این نوع از نمایشگرها گران قیمت هستند. نمایشگر سوپر آمولد سبک تر و البته نازک تر می باشند. چرا که این نوع از صفحه نمایشگر دربرگیرنده قطعاتی چون پیکسل های تصحیح کننده رنگ و حسگرهایی لمسی هستند. تمامی این ها تنها در یک لایه، جاسازی گردیده اند.
تفاوت موجود میان صفحه نمایشگر AMOLED , SUPER AMOLED
دو نمونه صفحه نمایشگر نام برده شده در برخی از قابلیت ها و امکانات با همدیگر تفاوت دارند که در ادامه بدان ها خواهیم پرداخت.
-
تفاوت موجود در نرخ تازه سازی؛
صفحه نمایشگر سوپر آمولد می تواند نرخ تازه سازی بالاتری را عرضه کند. چون صد و بیست هرتز و صد و چهل و چهار هرتز. در حالی که این امکان حتی در صفحه نمایشگر از نوع آمولد وجود ندارد. ولی این امر لایه بیشتری را اضافه خواهد کرد و نهایتاً صفحه نمایشگر را حجیم می نماید. از این جهت می توان از سوپر آمولد به منظور افزودن نرخ تازه سازی بالا بهره گرفت.
-
تفاوت قابلیت در انعکاس نور؛
صفحه نمایشگرهای سوپر آمولد حاوی قابلیت بیشتری در راستای انعکاس نور می باشد. چرا که لایه های بسیاری را ندارد. از این جهت نرخ دید در فضاهایی با روشنایی بالا چون؛ نور مستقیم خورشید هشتاد درصد خواهد بود. با این وجود مقدار نرخ دید در صفحه نمایشگر آمولد پنجاه درصد است. چرا که لایه های بسیاری دارد. پس، نور به دام خواهد افتاد.
-
خطر سوختن صفحه نمایشگر؛
خطر سوختن صفحه در صفحه نمایشگرهای آمولد بیشتر خواهد بود. چرا که پیکسل ها در هر اینچ در یک لایه شیشه ای محصور گردیده اند. حال منجر به گرم شدن، سوختن و در پایان از میان رفتن آن ها خواهد شد. در مقابل خطر سوختن در صفحه نمایشگر سوپر آمولد به گونه ای قابل توجه کاهش یافته است. چرا که پیکسل ها به گونه ای یکدست پخش می گردند.
امیدواریم که اطلاعات ارائه شده در مورد انواع نمایشگرهای موبایل در این نوشتار از ما برای شما مفید و مؤثر واقع شده باشد.